PPS in Bouw & Infra (DB(F)MO)
Design Build Finance Maintain Operate (DBFM of DBFMO) is de meest geïntegreerde variant van publiek-private samenwerking (PPS), waarbij alle aspecten van een project integraal worden geregeld. Het gaat daarbij vaak om grote infrastructurele projecten in de grond-, weg- en waterbouw (zoals wegen, sluizen en bruggen) en vastgoed.
Eind jaren negentig leek DB(F)MO de grote belofte. Het is toen in korte tijd in zwang geraakt dat overheden geen weg, sluis of kantoor meer van een bouwconsortium kopen, maar een langlopende dienst van hen afnemen: een beschikbare rijksweg, een werkende waterkering of een operationeel gebouw. Voorbeelden zijn de Coentunnel, de sluizen bij IJmuiden en het Ministerie van Financiën. Gedurende twintig of dertig jaar blijft het bouwconsortium eigenaar en verantwoordelijk voor de exploitatie van het gebouw, object of systeem, waarna het wordt overgedragen aan de (publieke) opdrachtgever.
Dergelijke integrale megaprojecten op DB(F)MO-basis worden vandaag de dag eigenlijk niet meer gestart. Bouwconsortia zien het niet meer zitten en ook uitvoerende partijen in de exploitatie, gebruikers en overheden ervaren deze vorm van samenwerking als een knellend keurslijf. Financiers zijn niet meer te vinden en bouwconsortia vinden de risico’s van contractboetes niet meer opwegen tegen de voordelen van een langlopend contract. De harde afspraken en doelstellingen in de contracten blijken in de praktijk niet toekomstbestendig. Op de werkvloer is nauwelijks iemand te vinden die blij is met de contractuele beperkingen die DB(F)MO met zich meebrengt. Er is veel onbegrip, gebrekkige kennis van DB(F)MO en veel conflict, waardoor weer groot verloop ontstaat.
De Community of Practice PPS in Bouw & Infra (DB(F)MO) houdt zich bezig met het werkveld van al geïmplementeerde DB(F)MO-contracten. Want al worden er geen nieuwe contracten afgesloten, in Nederland worden veel publiek-private samenwerkingen rond objecten in de gebouwde omgeving in stand gehouden door DB(F)MO-contracten. En als er geen grootschalige hercontractering plaatsvindt, zitten zowel overheden als marktpartijen daar nog zeker tien tot dertig jaar aan vast.
Het CoP heeft als doel om de kennis en ervaringen tussen organisaties en DB(F)MO- professionals te delen en deelbaar maken. Daarnaast wordt een gemeenschappelijke visie ontwikkelt om DB(F)MO contracten en verhoudingen te versterken voor toekomstige uitdagingen langs gezamenlijk gedefinieerde thema’s en scenario’s. Dat betekent dat gewerkt wordt aan gezamenlijk gedragen en ontwikkelde oplossingen, beelden en perspectief.
Het CoP wordt geleid door Leonie Bomhof en Olwin Verhappen.

Meer weten?
Neem contact op met community manager Eefke Winkelmolen via eefke@wundershift.com.